Uniunea Europeana reprezinta un proiect de integrare europeana creat de mai multe state occidentale, cu scopul de a întari legaturile economice, sociale si politice dintre statele participante în vederea realizarii unei uniuni din ce în ce mai strânse între popoarele europene. Fondata pe principiile libertatii, democratiei, drepturilor omului, libertatilor fundamentale si statului de drept, precum si respectând identitatea nationala a statelor membre, Uniunea încearca sa ofere cetatenilor sai un spatiu de libertate, securitate si justitie fara frontiere interne, unde sa functioneze o piata libera care sa permita în acelasi timp un grad ridicat de protectie sociala. Succesul fara precedent de care s-a bucurat, precum si faptul ca a devenit cea mai mare piata si cel mai important actor comercial din lume, îi confera în prezent un statut privilegiat pe scena relatiilor internationale, politicile si institutiile sale constituind un model pentru multe alte state si organizatii.

1.DATE GENERALE

Nume oficial: Uniunea Europeana (UE). Forma de organizare: entitate internationala sui generis cu elemente interguvernamentale si supranationale. Sediul principalelor institutii: Bruxelles. State membre: 27 . Suprafata: 3.976.372 km2. Populatie: 456.953.258 locuitori. Clima: în principal temperata. Resurse naturale: minereu de fier, gaze naturale, petrol, carbune, cupru, plumb, zinc, uraniu, potasiu, terenuri arabile, resurse hidrologice, resurse piscicole. Ziua Europei: 9 mai (1950) – aniverseaza Declaratia Schuman. Limbi oficiale: 23 (bulgara, ceha, daneza, engleza, estoniana, finlandeza, franceza, germana, greaca, irlandeza, italiana, letoniana, lituaniana, maghiara, malteza, olandeza, poloneza, portugheza, româna, slovaca, slovena, spaniola si suedeza). Moneda: Euro (deocamdata în 13 state din cadrul UE). Cod internet: .eu

POPULATIE (2006)

Structura populatiei: sub 14 ani – 16,03%, 15-64 ani – 67,17%, peste 65 ani – 16,8%. Natalitate: 100/00. Mortalitate: 10,10/00. Mortalitate infantila: 5,10/00. Speranta de viata la nastere: 78,3 ani. Culte principale: romano-catolicism, protestantism, ortodoxism, islamism, iudaism.

CADRU INSTITUTIONAL

Documente constitutive: tratatele fondatoare în vigoare, acte derivate si jurisprudenta. Drept de vot: sufragiu universal, 18 ani. Executiv. Presedintele Comisiei Europene: desemnat de guvernele statelor membre pentru un mandat de 5 ani. Comisia Europeana: 27 de membri propusi de Presedintele Comisiei, validati de Parlamentul European pentru un mandat de 5 ani. Consiliul European: de doua ori pe an si, în unele situatii exceptionale, sefii de stat si de guvern se reunesc sub forma unui Consiliu European care orienteaza politicile generale ale Uniunii. Legislativ. Consiliul Uniunii Europene: 27 de membri reprezentanti ai statelor membre, cu 345 de voturi distribuite aproximativ proportional, în functie de marimea populatiei. Parlamentul European: 785 de membri, locuri distribuite aproximativ proportional, în functie de marimea populatiei statelor membre, vot universal direct, mandat de 5 ani. Juridic. Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene: 27 de judecatori, mandat de 6 ani.

ECONOMIE (2006)

PIB (rata de crestere): 2,4%. PIB/locuitor (media statelor membre): 26.900$. Structura PIB: agricultura 2,2%, industrie 28,3%, servicii 69,4%. Forta de munca: 215 milioane de persoane. Ocuparea fortei de munca: agricultura 4,5%, industrie 27,4%, servicii 66,9%, 0,2% altele. Rata somajului: 9,5%. Exporturi (produse principale): vehicule, masini si echipament electric si aeronautic, mase plastice, produse chimice si farmaceutice, combustibil, otel, metale neferoase, celuloza si produse din hârtie, textile, produse lactate, preparate din carne si peste, bauturi alcoolice. Exporturi (principalii parteneri): SUA 22,9%, Elvetia 6,9%, China 4,1%, Japonia 4%. Importuri (produse principale): masini si echipamente de transport si aeronautic, mase plastice, petrol, produse chimice, textile, îmbracaminte, produse alimentare. Importuri (principalii parteneri): SUA 15,1%, China 9,7%, Japonia 6,7%, Elvetia 5,6%.

TRANSPORT SI COMUNICATII (2006)

Cai ferate: 222.293 km. Cai rutiere: 4.634.810 km. Retea navigabila: 53.512 km. Porturi: peste 25 de mari porturi. Aeroporturi: 3.130. Heliporturi: 94. Posturi de radio: peste 15.000 de posturi nationale si un post european (Euroradio). Canale de televiziune: aproape 3.000, un post european (Eurovision) si un post exclusiv de stiri europene (EuroNews). Utilizatori Internet: peste 200 de milioane.

2.ÎNSEMNELE UNIUNII EUROPENE

Steagul

12 stele aurii pe fond albastru sugereaza unitatea si identitatea comuna a popoarelor europene, neavând nicio legatura cu numarul de state membre ale UE, cercul reprezentând solidaritatea si armonia, iar stelele perfectiunea. Folosit initial de Consiliul Europei, o organizatie internationala înfiintata în 1949 pentru apararea drepturilor omului si promovarea valorilor europene, acest steag a fost adoptat în 1983 ca însemn oficial al Comunitatilor Europene si al institutiilor adiacente, care au început sa-l foloseasca din 1986. În prezent, Comisia Europeana, organismul executiv al UE, este singura care utilizeaza exclusiv acest însemn, celelalte institutii având si alte embleme.

Imnul

Ca si steagul Uniunii, imnul UE a fost adoptat mai întâi de Consiliul Europei. în 1972, aceasta organizatie a ales ca partitura europeana preludiul la „Oda bucuriei”, parte a ultimului act al Simfoniei a 9-a, compusa în 1823 de Ludwig van Beethoven pe un text scris în 1785 de Friedrich von Schiller. Din 1985, acesta a devenit unul din însemnele oficiale ale Comunitatilor Europene, nu pentru a înlocui imnurile statelor membre, ci pentru a exprima valorile de libertate, pace si solidaritate pe care se întemeiaza institutiile Comunitatilor (si ulterior ale Uniunii Europene).

Ziua Europei

Începând din 1985, statele membre aniverseaza în fiecare an, în data de 9 mai, propunerea ministrului francez de Externe Robert Schuman de creare a unui organism supranational european pentru gestionarea industriei carbunelui si otelului din Germania si Franta.

Limbile oficiale

Limbi oficiale ale UE sunt toate limbile oficiale ale statelor membre, în prezent acestea fiind în numar de 23. Toate deciziile institutiilor europene sunt traduse în fiecare dintre limbile oficiale. Atât pentru întâlnirile la nivel înalt, cât si pentru sesiunile celor mai importante institutii ale Uniunii sunt asigurate servicii de interpretare simultana în fiecare limba, dar cele mai folosite limbi sunt engleza, franceza si germana.

Moneda

Începând din 2002, Euro este moneda folosita de majoritatea cetatenilor UE prin vointa guvernelor statelor si a populatiei, fapt fara precedent în istoria continentului. În prezent, doar 13 state au îndeplinit criteriile pentru adoptarea monedei unice, formând asa-numita Zona Euro (Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia si Spania).

Deviza

Uniunea Europeana si-a desemnat în anul 2000 propria deviza: „Unitate în diversitate”. Pentru alegerea ei s-a organizat un concurs în scolile din UE, la care au participat aproximativ 80.000 de tineri cu vârste cuprinse între 10 si 20 de ani. În final, au fost selectionate sapte propuneri, iar Parlamentul European a decis care dintre ele va fi adoptata. Nationalitatea creatorilor devizei câstigatoare a ramas pâna în prezent secreta.