1) Cautarea unui loc de muncă în străinătate: În calitate de cetăţean european, aveţi dreptul să lucraţi în alte ţări din UE fară permis de muncă.

2) Transferul indemnizaţiei de şomaj în străinătate:Şomerii pot obţine sprijin pentru a-şi gasi un loc de muncă în alta tară din UE.

3) Recunoaşterea calificărilor profesionale:În calitate de cetaţean al UE, aveţi dreptul de a va exercita profesia în altă ţară europeană.

4) Impozitele:Dacă vă mutaţi în altă ţară şi vă plătiţi impozitele acolo, aveţi aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi cetăţenii ţării respective.

5) Drepturi de securitate socială:Când vă mutaţi pe teritoriul UE, sunteţi obligat să plătiţi contribuţii la fondul de asigurări sociale doar într-o singură tară (chiar dacă lucraţi în mai multe).În general, drepturile de securitate sociala vă sunt garantate exclusiv de ţara în cauză.

6) Dosarul de pensionare:Dacă aţi locuit şi aţi lucrat în cel putin 2 ţări din UE, este posibil să aveţi drepturi de pensie în fiecare dintre ele. În momentul în care îndepliniti cerintele naţionale în materie de pensionare, fiecare tara vă va plati câte o pensie a carei valoare va depinde de numarul de ani în care aţi lucrat acolo.

7) Servicii medicale în străinătate:Potrivit legislaţiei UE, aveţi dreptul la servicii medicale în alte tări din UE şi, în anumite condiţii, dreptul de a solicita rambursarea costurilor de la casa dumneavoastra naţională de asigurări de sănătate.

8) Studii în străinătate:În calitate de cetaţean al UE, aveţi dreptul de a studia într-o altă ţara europeană, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii acesteia.

9) Cumparaturi online:Legislaţia europeană vă protejează când faceţi cumpărături online în alte ţări ale UE.

10) Vânzarea sau cumpararea unei maşini:Aveţi dreptul să vindeţi sau să cumpăraţi o maşină oriunde în Europa. Tranzacţiile sunt supuse reglementărilor europene privind scutirea de la plată TVA-ului sau recuperarea acestuia.

11) Drepturile pasagerilor:Calatoria dumneavoastra cu trenul sau avionul a avut întârziere sau a fost anulata? Daca problemele s-au ivit la decolarea de pe teritoriul UE sau la sosirea pe teritoriul UE, în relatie cu o companie aeriana europeana, ati putea avea dreptul la rambursare sau chiar la despagubiri.

12) Telefonie mobilă mai ieftină:Valoarea facturii dumneavoastră pentru servicii de roaming pe durata şederii în altă ţară din UE nu poate depaşi un anumit plafon.

13) Plati, împrumuturi, investitii:Transferurile de bani pe teritoriul UE sunt protejate de legislaţia europeană.

14) Începerea si extinderea activitatii unei întreprinderi:Aveţi dreptul să desfăşuraţi activităţi comerciale peste tot în UE.

15) Finanţare pentru întreprinderea dumneavoastră:Antreprenorii europeni au acces la diferite surse de finanţare.

16)Vânzări şi cumpărări de bunuri:Majoritatea marfurilor pot fi vândute sau cumparate oriunde în UE, fară obstacole sau cerinte specifice.

17) Prestarea de servicii în străinătate:Firmele europene pot presta servicii în orice ţară din UE.

18) Impozitele pentru societaţi comerciale:Când desfăşuraţi activităţi comerciale transfrontaliere, legislaţia europeană vă protejează împotriva tratamentului fiscal discriminatoriu.

19) Protejarea dreptului de proprietate intelectuală:Drepturile de proprietate intelectuală (DPI) vă protejează activităţile comerciale şi creaţiile.

20) Achiziţii publice:În mod normal, firmele europene pot participa la procedurile de achiziţii publice din orice ţară din UE.